lauantai 10. syyskuuta 2011

Suzanne Collins: Nälkäpeli 1










Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suurimman osan Pohjois-Amerikasta. Loput jäljelle jääneestä ruuasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem, kolmetoistavyöhykkeinen maa. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoita vastaan, mutta hävisivät taistelun, ja kolmastoista vyöhyke tuhottiin lopullisesti. Rangaistukseksi kehitettiin Nälkäpeli.




Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen vyöhykkeen on arvottava yksi tyttö ja poika osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa.


Viimeinen hengissä selvinnyt on voittaja.








Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Katniss Everdeen,hänen 12-vuotias pikkusiskonsa, Prim, tulee valituksi nälkäpeliin. Katniss ei kestä ajatusta että hänen siskonsa joutuisi peliin, joten hän ilmoittautuu Primin tilalle. Vyöhykkeen 12 poikatribuutti on Peeta Mellark.


Katniss matkustaa Peetan kanssa pääkaupunki Capitoliin valmistautumaan peliä varten. Peeta kehittää heidän avustajansa kanssa suunnitelman, jonka tarkoituksena on kiinnittää yleisön huomio häneen ja Katnissiin. Peeta kertoo haastattelussa olevansa rakastunut Katnissiin.


Katnissin ja Peetan välille syntyy luja side. Pystyvätkö he selviämään pelistä hengissä jos pelin voittajia voi olla vain yksi?






Kuulin kirjasta todella paljon kehuja ennen sen lukemista. Aluksi kirja ei oikein kiinnostanut, mutta kun kaikki sitä kehuivat erittäin hyväksi oli se pakko lukea. Ja yllätyin iloisesti, sillä pidin kirjasta erityisen paljon. Nälkäpeli poikkesi paljolti edellisistä lukemistani kirjoista ja oli mukava lukea välillä jotain hiukan erilaista.




Päähenkilö Katnissin rohkeutta ei voinut kuin ihailla ja häneen oli helppo mukautua. Peetasta ei oikein aluksi osannut ajatella että mitä hänestä nyt oikein ajattelisi. Pian kuitenkin huomasin hänen olevankin ihan mukava.




Kirja oli kirjoitettu mukavalla ja helppolukuisella tavalla.


Hyvä kokonaisuus ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.






Lukunäytettä en taaskaan valitettavasti saa.






Arvosana:








Nälkäpeli,2010 (Hunger Games, 2008) Suzanne Collins


WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti