sunnuntai 14. elokuuta 2011

Maggie Stiefvater: Väristys







Graze on jo vuosia katsellut pihansa takana olevassa metsässä asustelevia susia. Hän on kiintynyt erityisesti erääseen keltasilmäiseen yksilöön. Grazen ja suden välille on syntynyt vuosien saatossa molemminpuolinen, luottamuksellinen yhteys. Sam puolestaan elää kaksoiselämää. Talvella hän viettää aikansa pienen laumansa kanssa suden muodossa, kun taas kesän lämpimät säät suovat hänelle muutaman kuukauden ihmisenä. Yhtenä syksyisenä päivänä Graze tapaa kotiovellaan pojan, jonka tuttuus saa hänen henkensä salpautumaan. Vuosien hiljainen suhde kasvaa tiiviiksi rakkaudeksi, mutta miten käy talven tullen, kun heidän yhteiset päivät käyvät vähiin...





Kirja oli mukavaa ja nopeaa luettavaa. Teksti oli helppolukuista ja se tuli luettua todella nopeasti. Kirjaa oli mukava lukea, kun kertoja vaihteli Grazen ja Samin välillä. Kertojanvaihdokset rytmittävät tekstiä mukavasti ja tuovat siihen syvyyttä, jota lisää myös päähenkilöiden ongelmalliset perhe- ja ystävyyssuhteet. Nyt pitäisi saada kirjan toinen osa Häivähdys saada luettavaksi.







Lukunäyte sivulta 87:



Jotkin päivät ovat yhtenäisiä kuin lasimaalaus. Sadat eriväriset pienet palat ja tunnelmat asettuvat kokonaiseksi kuvaksi. Kulunut vuorokausi oli ollut juuri sellainen. Yö sairaalassaoli yksi lasinpala, vihreän värisevä. Aamuyön hämärä Grazen vuoteella toinen, violetin sumuinen. Kylmänsininen muistutus kaksoiselämästäni aamulla ja lopulta kirkas lasi joka oli suudelmamme.


Nyt olimme maalauksen palassa, johon kuului rikkaruohoa lykkäävä autokaupan piha ja vanha farmari, jonka kuluneella etupenkillä istuimme vierekkäin. Aloin hahmottaa palasen muodostamaa kuvaa. Näin väriä hehkuvan elämän, johon en ehkä koskaan pääsisi mukaan.






Arvosana: 10






Stiefvater Maggie: Väristys (shiver, 2009). Suom. Laura Honkasalo.





WSOY, 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti